Kan Ik Beter Even Wachten Met Die Heupoperatie?

Gepubliceerd sep. 06, 23
6 min read

Artrose Heup: Injectie En Oefeningen

00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie. Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken - Heupprothese: wanneer kom je in aanmerking?.

Is er sprake van een infectie of is het bij operatie niet helemaal duidelijk of er wel of geen infectie is, dan wordt vaak gekozen voor een revisieoperatie in meerdere stappen. Eerst wordt de kunstheup verwijderd. Heupprothese plaatsen - Behandeling. Hierdoor heeft de patiënt tijdelijk geen heupgewricht; het been is ongeveer 6 centimeter korter en ligt naar buiten gedraaid.

Soms besluit de orthopedisch chirurg een aantal maanden te wachten voordat hij opnieuw een kunstheup inbrengt. De patiënt krijgt dan tijdelijk een hoge schoen. Het is opvallend hoe goed de patiënt zich zonder heup en met hulp van twee krukken nog kan voortbewegen. Als de infectie is genezen, kan de orthopedisch chirurg alsnog een kunstheup inbrengen.

Aandoening: Revisie Heupprothese

Soms moet men een ‘luikje’ in het bovenbeen maken om het cement er helemaal uit te krijgen. Ook kan het bovenbeen overnaads worden opengespleten, waarna prothese en cement verwijderd worden. Dat is de ‘methode volgens Wagner’. Bij een ongecementeerde kunstheup die los zit, kan het verwijderen eenvoudiger zijn. Bij een goed ingegroeide ongecementeerde heup kan het uitbeitelen tijdrovend zijn - Heupprothese, totale polikliniek versie.

Hierbij spelen de ervaring van de orthopedisch chirurg met een bepaald type prothese, de botkwaliteit en de mate van botverlies een rol. Vaak kan opnieuw een standaard heupprothese worden ingebracht. Deze prothese wordt dan zoals gebruikelijk in het bovenste deel van het dijbeen van de patiënt aangebracht. Door botverlies is er soms te weinig steun voor zo’n fixatie en zal gekozen worden voor een grotere prothese die lager in het dijbeen fixeert.

De botdefecten kunnen variëren van enkele kleine gaten die opgevuld moeten worden tot zeer grote defecten, waarbij een groot deel van een donordijbeen aan het defecte bovenbeen van de patiënt wordt gefixeerd. Bij botverlies kunnen extra verstevigingen worden aangebracht zoals stalen steunringen of komvormige titanium steunmatjes, getwijnd ijzerdraad en andere hulpmaterialen.

Uw Heupoperatie Stap Voor Stap

Het is zeker niet zo dat elke patiënt na eerdere heupoperaties of heupinfecties weer opnieuw een heupprothese moet krijgen. In een aantal gevallen zal de orthopedisch chirurg adviseren de heupprothese bij de patiënt te verwijderen en geen nieuwe prothese meer in te brengen en de 'Girdlestone-situatie' te accepteren. Dat hangt vooral af van de conditie van de patiënt.

Een gebroken heup komt vaak voor, elk jaar krijgen zo'n 25. 000 mensen hiermee te maken. In Zuyderland Medisch Centrum worden jaarlijks ruim 800 patiënten geopereerd aan een gebroken heup. Vooral ouderen op leeftijd. Is mijn heupprothese toe aan vervanging?. Meestal is een operatie de beste behandeling. De heup is stabiel en de patiënt kan herstellen.

Een operatie is daarom niet altijd een goed idee. Heupprothese operatie. Wel kan een pijnblokkade dan verbetering geven.

Patellofemoraal Pijnsyndroom Operatie

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen of opmerkingen hebben, dan staan wij natuurlijk graag voor u klaar. Wij wensen u een prettig verblijf en een spoedig herstel toe. Uw operatiegegevens worden geregistreerd in de Landelijke Registratie Orthopedische Implantaten. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken aan uw behandelend arts.

Behandeling - Totale HeupprotheseTotale Heup Prothese Beiderzijds

Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Dit komt doordat er op de kop en in de kom een laagje kraakbeen zit. Het geheel wordt omgeven door spieren en gewrichtskapsel. Afbeelding 1. Heup met artrose Afbeelding 2. Heup zonder artrose Kraakbeen is een glad en verend weefsel.

Doordat de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden, wordt het bewegen steeds moeilijker en pijnlijker. Er is vaak sprake van ‘startpijn’ (stijfheid bij het opstaan) en pijn bij het bewegen. Vooral bij het lopen ondervindt u pijn in de lies, in de bilstreek, in de rug of de knie.

Versleten Heup

Medicijnen en fysiotherapie helpen dan vaak niet voldoende meer. Als de klachten u te sterk in uw beweeglijkheid beperken en de pijn te erg wordt, komt u in aanmerking voor een totale-heupprothese. Als u instemt met het voorstel tot plaatsing van een nieuwe heup, gaat u een ‘behandelingsovereenkomst’ aan met uw orthopedisch chirurg.

De prothese bestaat uit twee delen: een kommetje van kunststof (of een combinatie van metaal en kunststof); een doorgaans keramische kop en steel van metaal (de steel wordt in de schacht van het dijbeen aangebracht). De kop past precies in het kommetje en samen vormen ze een nieuw, glad gewricht.

Een prothese Afbeelding 4. Een geplaatste (gecementeerde) prothese Afbeelding 5. Een ongecementeerde prothese Er zijn twee soorten heupprothesen: een gecementeerde of ongecementeerde heupprothese. Het belangrijkste verschil zit in de manier van vastzetten: bij een gecementeerde heup wordt de heup direct met cement (een soort twee componenten lijm) vastgezet; de ongecementeerde heup zit klemvast en moet vastgroeien aan het bot. Heupprothese - Operatie, Pijn, Revalidatie, hoe werkt het?.

Knieprothese

Behandeling - Heup ArtroseHoe Kan Ik Voor Heupartrose Behandeld Worden?

Bekijk hieronder voorlichtingsfilms over het plaatsen van een heupprothese. Voorlichtingsfilm: plaatsen van een gecementeerde heupprothese Voorlichtingsfilm: plaatsen van een ongecementeerde heupprothese Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht en daardoor kwetsbaarder (Heupprothese vervangen heuprevisieoperatie). Zware lichamelijke inspanning, sport en andere activiteiten met hoge impactkrachten kunnen de levensduur van het nieuwe gewricht verkorten. Overleg daarom met uw orthopedisch chirurg welke sporten en werkzaamheden u kunt beoefenen.

Het kan zijn dat de heupprothese niet uw hele leven meegaat - Operatie nieuwe heup. De heupprothese kan dan los gaan zitten. Gemiddeld gebeurt dit na tien tot vijftien jaar bij ongeveer 10 procent van de mensen die een nieuwe heup hebben gekregen. U krijgt dan weer pijn. Ook komt materiaalslijtage voor. Hierdoor kan één van de prothese-delen los gaan zitten.

Heupprothese - Operatie, Pijn, Revalidatie, Hoe Werkt Het?Heupinjectie Arthrografie


Vaak is dit een reden voor een nieuwe operatie om het defecte deel van de prothese te vervangen. Als drager van een prothese blijft u de kans houden op ontstekingen, ook in de toekomst. Licht uw tandarts, huisarts of specialist van tevoren in als er een behandeling, operatie of inwendige ingrepen verricht moeten worden.

Versleten Heup

De vervanging van de heup is een operatie die vaak wordt uitgevoerd en die vrijwel altijd succesvol verloopt. Toch is er een aantal zaken waarmee u van tevoren rekening moet houden: Ontsteking van de heupprothese: als er een ontsteking ontstaat, kan dat een risico voor de nieuwe prothese betekenen (Totale heupprothese). Als gevolg van een ontsteking kan de prothese los gaan zitten.

Ontsteking aan de urineweg: deze kan ontstaan als u na de operatie een blaaskatheter heeft gehad. Luxatie van de heup: de kop van de heupprothese kan uit de kom schieten (dit wordt luxatie genoemd). De kans hierop is het grootst de eerste drie maanden na de operatie. Meestal is de heup weer gemakkelijk in de kom terug te brengen. Revisieoperatie van de heupprothese.


patellofemoraal pijnsyndroom

In een klein aantal gevallen is verhoging van de schoen noodzakelijk (Heupprothese nieuwe heup - Orthopedie). Doorgaans wordt dit pas zes weken tot drie maanden na de operatie definitief vastgesteld. Wondlekkage: de wond kan nog enige tijd een beetje blijven lekken en het geopereerde been kan ook een aantal maanden dikker zijn dan normaal. Eventueel kunt u hiervoor een elastische kous aantrekken.

Meer van Cosmetisch

Navigation

Home

Latest Posts

Hoogwaardige Oogheelkundige Zorg

Published Sep 26, 23
6 min read

Plaatsing Nieuwe Heup

Published Sep 23, 23
6 min read

Oogheelkunde

Published Sep 22, 23
6 min read