Inhoud
Dit doen we bijvoorbeeld als we denken dat de operatie bij u wat langer zal duren. De oogarts beslist samen met u welke manier van verdoven voor u geschikt is (staaroperatie herstel). Heel soms is algehele verdoving (narcose) nodig. U ligt achterover op een verstelbare ligstoel. Het oog dat geopereerd wordt, is tijdens de operatie steriel afgedekt met een doek over uw hoofd.
Uw andere oog is afgedekt, dus u ziet niets van de operatie. Het oog dat geopereerd wordt is verdoofd. U voelt geen pijn. Wel kunt u waterdruppels voelen en soms wat druk en/of branderigheid (lenswissel staar). Ook kunt u de handen van de oogarts op uw voorhoofd voelen. U moet tijdens de operatie naar een licht kijken.
De oogarts verwijdert de troebele lens en vervangt deze door een kunstlens. Als de operatie klaar is, krijgt u oogzalf in het oog. Ook krijgt u een beschermbril of een kapje op het geopereerde oog. U gaat terug van de operatiekamer naar de afdeling Dagbehandeling. De verpleegkundige geeft u informatie over de nazorg thuis (oogspecialist).
Op de ochtend na de operatie zet u de beschermbril of het oogkapje af. De beschermbril of het oogkapje draagt u de eerste week na de operatie als u gaat slapen. Zo voorkomt u dat u in uw oog wrijft of dat u met uw oog in het kussen drukt.
Gebruik hiervoor een schoon wattenschijfje met (niet gekookt) kraanwater. Let op dat u niet in het oog zelf wrijft. Kunt u alweer iets zien? Het is heel normaal dat u in het begin nog een beetje wazig ziet. Kijk daarna in de spiegel of de pupil rond is. De pupil kan groter of juist kleiner zijn dan die van het andere oog, dit is normaal.
Dit is normaal en het gaat vanzelf weg. staar behandeling. Als het verband eraf is, druppelt u het oog volgens de voorschriften van de oogarts (zie het druppelschema op bladzijde 11). Maakt u zich ongerust of lijkt het oog niet in orde? Of hebt u pijn, wat met een pijnstiller zoals paracetamol niet over gaat? Bel dan naar de polikliniek Oogheelkunde.
Soms is alleen uitleg of advies nodig. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als u ernstig glaucoom heeft, moet u de eerste dag na de operatie voor controle naar de polikliniek Oogheelkunde komen. Uw oogarts bespreekt dit met u als dat nodig is. Er kunnen ook andere redenen zijn om u voor controle te laten komen.
U krijgt na de staaroperatie nog een controle-afspraak op de polikliniek Oogheelkunde. Als u aan 1 oog geopereerd wordt, krijgt u bij die controle een briladvies mee voor de opticien. Wordt het andere oog ook geopereerd? Dan raden wij meestal aan om pas enkele weken na de laatste controle van het 2de oog een nieuwe bril aan te schaffen (hoe ontstaat staar).
U kunt met het briladvies langsgaan bij de opticien voor een passende bril voor de verte en voor het lezen. De opticien meet de geadviseerde sterktes nog na. Was altijd uw handen voordat u druppelt of uw oog aanraakt. Als u dit wilt, kunt u de huid rondom het oog en de oogleden voorzichtig schoonmaken met een schoon wattenschijfje met kraanwater (oogkliniek).
Hoe moet u druppelen?- Trek het onderste ooglid met 1 vinger iets naar beneden (Oogheelkunde afdeling).- Druppel in het gootje van het onderooglid. Tussen de verschillende soorten druppels 2 minuten wachten zodat de druppels goed kunnen inwerken. Let vooral op dat de afstand tussen het oog en het flesje niet te groot of te klein is.
Het maakt niet uit in welke volgorde u de druppels gebruikt. Kijk tijdens het druppelen omhoog en houd het hoofd achterover. Druppels koel bewaren, maar niet in de koelkast. Na openen van de flesjes zijn de druppels 1 maand houdbaar. Na de operatie gebruikt u de oogdruppels volgens voorschrift van de arts, gedurende 4 weken na de operatie.
Wel moeten er minimaal 2 minuten tussen de beide druppels zitten zodat de 1ste druppel goed door het oog kan worden opgenomen - oogkliniek. Gebruik voor het druppelen het volgende schema:1 dag de operatie tot 2 weken na de staaroperatie3 x per dag3 x per dag2 weken, Derde week na de staaroperatie2 x per dag2 x per dag1 week, De vierde week na de staaroperatie1 x per dag1 x per dag1 week, N.B.
Gebruik dan de gel of zalf als laatste - staaroperatie kosten. Het geopereerde oog is de eerste week na de operatie kwetsbaar. Draag dus de eerste week 's nachts de beschermbril/kapje om het oog te beschermen (staar behandeling). Wrijf de eerste maand niet in het oog. U mag het gesloten oog wel schoonmaken met een nat watje.
Zit er slijm in de ooghoek? Dan kunt u dit voorzichtig weghalen met een schone tissue of een nat watje. Na de operatie kan het licht erg fel zijn voor uw oog; doe daarom eventueel een zonnebril op. U mag na de operatie normaal huishoudelijk werk of kantoorwerk doen. Doe de eerste weken geen zwaar lichamelijk of vuil werk.
Overleg als u twijfelt met uw oogarts of bedrijfsarts. U kunt pas weer autorijden als u voldoet aan de eisen van het CBR. Of en hoe snel u na de operatie mag autorijden, is voor iedere patiënt verschillend. Daarom kan hier geen algemeen advies over gegeven worden. Houd er voor de zekerheid rekening mee, dat u misschien pas weer kunt rijden als er een nieuwe bril is aangepast.
U mag bukken en tillen (tot 20 kilo). Wees in de eerste week wel voorzichtig met zware lichamelijke inspanning - Hoogwaardige oogheelkundige zorg. U mag gewoon lezen, televisie kijken en werken achter de computer. Ook mag u gewoon sporten, zoals golfen en fietsen. Wij raden u aan om met fitness 1 week te wachten en daarna nog 3 weken voorzichtig aan te doen.
U kunt uw haren wassen, maar doe dan wel uw geopereerde oog dicht. Let op dat er geen shampoo in uw oog komt en dat u bij het afdrogen niet in het geopereerde oog wrijft of erop drukt. Wacht 4 weken met zwemmen of saunabezoek in verband met infectiegevaar (Complete oogzorg voor uw ogen). Gebruik in de eerste 2 weken na de staaroperatie geen make-up.
Houdt u wel rekening met eventuele controle-afspraken bij de polikliniek Oogheelkunde. Na 4 weken mag u weer alles doen. Het geopereerde oog kan nog enkele weken veel tranen. Het kan zijn dat het andere oog ook traant. U kunt het gevoel hebben dat er iets in het geopereerde oog zit.
Dit is normaal omdat er een klein wondje onder het bovenooglid is gemaakt en uw traanvocht minder goed is. Dit kan soms maanden duren. U kunt tijdelijk kunsttranen gebruiken. Soms duurt het even voordat u beter gaat zien. De genezing kan soms enkele weken duren. En het is mogelijk dat u een bril nodig heeft om scherp te zien.
Een bloeding of infectie in het oog is de meest ernstige complicatie. Door een infectie of bloeding in het oog kunt u blind worden aan het oog - lens vervangen. De kans hierop is erg klein, minder dan 1 op de 5000 operaties. Als u in de weken na een staaroperatie merkt dat u minder kunt zien en het oog roder en pijnlijker is, moet u meteen contact opnemen met uw oogarts of de oogarts die dienst heeft.
Meer van Behandelcentrum
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Hoogwaardige Oogheelkundige Zorg
Plaatsing Nieuwe Heup
Oogheelkunde
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Hoogwaardige Oogheelkundige Zorg
Plaatsing Nieuwe Heup
Oogheelkunde